De groentetuin in de lente

Het zware werk, het spitten van de tuin, is achter de rug en we kunnen ons nu storten op het leukere werk: het zaaien van al die heerlijke zelfgekweekte groenten en kruiden.Er kan in april al heel wat gezaaid worden, maar een nachtvorstje kan ons nog steeds overvallen. Tuinbonen, doperwten en peulen kunnen tegen een stootje.

En als de grond al aardig begint op te warmen is het tijd voor spinazie, radijs, bietjes, uien sjalotjes, bleekselderij en prei. In de kas kun je al aan de gang met tomaten, courgette, meloen en komkommer en verdere opkweek.

Ook kun je de pootaardappelen toevertrouwen aan de aarde. Zet ze ruim (60 cm rijafstand en 30 cm in de rij) en je kunt een goede opbrengst verwachten.De laatste jaren krijgen we in de tuin steeds meer bezoek van onze ‘gevleugelde vrienden’. Zij hebben het op onze gewassen gemunt. Vooral als deze net boven de grond komen, zijn ze heel aantrekkelijk. Momenteel zijn de kauwen en eksters de boosdoeners, maar ik vraag me af hoe de halsbandparkiet zich in de toekomst gaat gedragen. Ik zie er steeds meer rondvliegen in Noord-End. Ook zie ik zo af en toe een haasje voorbij huppelen.

Er zit niets anders op dan sommige gewassen bedekken met plastic of netten.

En ja, de slakken hebben zo’n milde winter ook weer overleefd. Gebruik geen korrels, maar besteed een nachtelijk bezoekje aan je tuin, gewapend met een zaklantaarn. Je wordt misschien wel beloond met handen vol slakken.

Je kunt nog steeds wat snoeiwerk verrichten aan je fruitbomen. Pruimen en kersen snoei je na de bloei en met de overige fruitbomen/struiken kun je ook nog aan de gang gaan.

Er zijn enkele belangrijke snoeiregels om te onthouden:

  • Zorg voor ruimte tussen de takken (het zonlicht is belangrijk) Dus geen kruisende en parallellopende takken.
  • Zieke en beschadigde takken verwijderen.
  • Snoei lange jonge takken voor een derde terug. Je maakt er zo stevige draagtakken van en de zijtakken gaan zich beter ontwikkelen, want daar komt het fruit aan.

Bij de bessen haal je een paar oude takken weg en zorg ook hier dat er ruimte in de struik zit. De oude afgedragen takken van de zomerframboos snoei je helemaal weg, hiervan zijn de jonge loten, die dit jaar gaan dragen, al aanwezig. De herfstframboos draagt zijn vruchten op het eenjarige hout, dus oude takken wegsnoeien.

En vergeet niet het fruit wat mest te geven. Je wordt weer beloond met een heerlijke appel of peer.

Top