Wintertijd is ook belangrijk

Posted on

De wintertijd is ook belangrijk voor je tuintje, tijd om weer tot rust te komen. Ook het bodemleven komt dan weer in balans.

En de tijd om de bodem te voorzien van nieuwe stoffen voor een nieuw groeiseizoen.

Dit kan uit veel verschillende dingen bestaan, afhankelijk wat je belangrijk vindt en wat je gaat kweken.

Je begint vanaf november met een ruime hoeveelheid stalmest en of compost over je tuin te spreiden.

Dit hoef je er nog niet onder te spitten, boven de grond valt het ook uit elkaar.

Voor  de basisbehoefte aan  kalk – kalium – fosfor – magnesium ( kieseriet) kun je per 100 vierkante meter tuin  een zak van 5 kg per soort  uit ons winkeltje  over je tuin strooien, voor de sporenelementen zou je  ook Lavameel kunnen strooien (een zak van 20 kg is genoeg voor 100 à 125 m2), daar zit behoorlijk wat aan sporenelementen in.  Hiernaast zijn er nog vele andere soorten grondverbeteringsmiddelen in de handel maar dit is een goede basis om mee te starten.

Al deze stoffen kun je gewoon over de mest strooien, dit valt ook langzaam uit elkaar. Begin maart werk je alles in één keer onder de grond, dan heb je alle goede stoffen bij elkaar op de juiste diepte voor je planten. Dan zijn ook de kunstmeststoffen wel uiteengevallen  en zijn beschikbaar voor de planten.

Als de planten en struiken in maart beginnen uit te lopen is een aanvulling met een  mengmeststof (N P K) ook zeer welkom. Niet te veel in één keer, af en toe een beetje werkt beter.

Let er wel op dat planten die van een zure grond houden anders behandeld moeten worden. Verreweg de meeste planten doen het goed met een PH tussen 5 en 6. Met een test kun je zien of je tuin hieraan voldoet.

De komende 3 à 4 weken moet het snoeiwerk ook afgerond worden, voordat de rozen, heesters, bomen en struiken gaan uitlopen !

Diegenen die een kasje of platte bak hebben kunnen al beginnen met zaaien van diverse dingen, kijk hiervoor eens op de zaaikalender !  Bijv. spinazie, worteltjes, prei, radijs en rode bietjes. En thuis voorzaaien  met bloemkool en sla bijvoorbeeld.

Piet Koper

Top