De groentetuin in de winter

Het is altijd maar weer afwachten wat de winter ons gaat brengen. De laatste jaren hebben we weinig te maken gehad met sneeuw en vorst. Daar ben ik ook weer niet echt blij mee, want de slakken hebben nog nooit zo vaak mijn tuin bevolkt als in 2015, en daarbij zaten opvallend veel naaktslakken. Als ik ’s avonds wat langer op mijn tuin verbleef, zag ik het begin van de invasie richting mijn pas geplante slaplantjes, spinazie en noem maar op. Ja, en dan hadden ze deze keer pech. slak-2

Wat is er zoal te doen in onze moestuin?

Nou ik het toch over slakken heb: des te meer rommel je op je tuin hebt, des te meer slakken zich hiertussen kunnen verschuilen. Opruimen dus!

Ook hazen en sommige vogels kunnen zich (als het menens wordt met de vorst) te goed gaan doen aan onze wintergroente, op tijd beschermen dus. Muizen vinden het heerlijk om in je gereedschapskist te overwinteren. Denk aan de spulletjes die erin liggen of zorg dat de kist goed afgesloten is.Kijk eens of er gieters, bakken of potten vol water staan, want als er wel vorst komt zijn ze kapot. De echte wintergroente kunnen wel wat vorst hebben, maar mijn wortelen en bieten haal ik dan uit de grond en bewaar ik in een oude teil met zand in mijn garage. Daarin kun je ze prima bewaren.

Je kunt je composthoop gaan verzetten. De nog onverteerde plantenresten komen nu binnen in de hoop te liggen en de fijne verteerde compost aan de buitenkant. Door het omzetten breng je lucht in de hoop, wat weer goed is voor het verdere verteringsproces.

Heeft u platte bakken met glas of een kas, loop deze dan na om te zien of alles nog in orde is. Gebroken ruiten vervangen en hoe staat het met de fundering van uw kas. Als deze op tegels staat, kunnen deze in de loop der tijd verzakken en zo spanningen veroorzaken in het glaswerk, zodat er breuk kan ontstaan.

Houd bij het bemesten van je tuin rekening met de teeltwisseling. De vereniging neemt hierbij al het voortouw door aan te geven waar de aardappelen het komende jaar verbouwd moeten worden.

Aardappelen en peulgewassen dien je matig te bemesten (anders veel blad en weinig aardappelen), bladgewassen en koolsoorten houden van mest, terwijl wortelgewassen het goed doen op de bemesting van verleden jaar.

Ga er lekker voor zitten en maak in een schriftje een planning van waar je welke groente neer gaat zetten en bewaar dat.

Teeltwisseling is een manier om ziektes onder uw groente tegen te gaan.

Als je mest binnen krijgt, spreid deze dan alvast over je tuin, en laat het niet op grote hopen liggen. Dan kunnen er bij regenval veel (voedings)stoffen uitspoelen, waardoor deze plek ongeschikt (verbranding!) wordt om gewassen op te telen.mest

Vergeet met je planning niet wat bloemen neer te zetten langs een rand of in een hoekje. Het ziet er allemaal nog wat vriendelijker uit.

Samen met u hoop ik op een mooi tuinseizoen.

Top