De groentetuin in de zomer

Wat hebben we toch een heerlijke hobby, vind je niet.
Elke dag kunnen we een keuze maken uit een groente, die we uit de eigen tuin halen.

De aardbeien waren heerlijk en nu kunnen we weer genieten van de frambozen, terwijl de appels alweer een rood wangetje krijgen. Ik zie ook steeds meer volkstuinders bloemen telen, waardoor de tuinen er nog mooier uitzien.

Maar ja, die kwakkelende zomer zorgt er wel voor dat we de nodige energie moeten stoppen in het schoffelen van de tuin. Je kunt dat het best doen als er een droge periode aanbreekt, want na elk buitje gaan de geschoffelde onkruiden zich weer hechten en groeien gewoon weer door.

Het vochtige weer heeft er voor gezorgd dat de aardappelziekte Fytoftora behoorlijk heeft toegeslagen. Dat betekende tijdig rooien om erger te voorkomen.

De aardappel behoort tot de familie van de nachtschade, evenals de tomaat, aubergine, paprika en peper. Vooral de groene delen van deze planten (steel en bladeren) zijn giftig (solaninen) en zou ik niet op de composthoop gooien, maar in de grijze bak.

Voor de meeste mensen zijn de vruchten geen probleem, maar sommigen kunnen wel gevoelig zijn voor de stoffen die deze bevatten.

Kijk op tijd naar je pruimen, want ik zag al dat ze gingen smetten.

Er is een nieuwe belager op komst die het op ons fruit gemunt heeft: de suzuki-fruitvlieg.

Dit insect is afkomstig uit Zuidoost-Azië en is gek op rijp fruit. Vooral druiven, kersen, bessen en pruimen staan op haar menu. Het vliegje legt hierin haar eitjes en de maden gaan op vreettocht door het fruit. In Amerika zijn al complete bessenoogsten verloren gegaan. In ons land zitten ze o.a. in de druiven en kersen.

Elk jaar zaai ik herfst- en winterprei. Als de plantjes potlooddik zijn, ga ik ze uitzetten op regels. Voor ik ze plant knip ik van de plantjes de bladtoppen en de wortels wat terug. Ze slaan dan altijd goed aan.

Zorg er voor dat het loof van je plantuien geheel afsterft; pas dan kun je ze in de winter het langst bewaren.

Je kunt nog veldsla, wortelen, snijsla, herfstspinazie en winteruien zaaien/planten.

Zelf houd ik wel van een gokje en zaai in augustus nog sperzieboontjes. Als het weer mee zit heb ik in oktober deze heerlijke groente nog vers op mijn bord.

De aardbeienplanten moeten nu geplant zijn. Des te eerder kunnen ze zich zetten in de grond en des te beter is de opbrengst in het volgende oogstseizoen.

Top