Weetjes en feiten over het tuinseizoen

Zorg dat je gereedschap klaar is voor de zomer, dus vaker in gebruik  !

Wacht niet met schoffelen tot het onkruid  2 handjes hoog staat, zodra het drogend weer is alvast schoffelen, ook al zie je nog geen onkruid want het is wel aan het kiemen en die kiempjes schoffel je makkelijker weg dan als het twee handjes hoog staat .

Maak je aardbeienbedjes schoon zodat ze straks niet tussen het onkruid liggen en sneller gaan rotten.

Als je tomaten , komkommers en paprika`s kweekt moet je ze snoeien en of dieven.

Tomaten en komkommers groeien op 1 stengel met begeleiding van een stok of draad ( even afhankelijk of je ze in de kas hebt of buiten kweekt).

Bij tomaten moeten alle zijscheuten echt verwijderd worden, de vruchten komen apart los aan de stam.

Als je de zijscheuten ( ook wel dieven genoemd) er niet uithaalt, wordt je gewas ontzettend dicht en krijg je heel snel smet en schimmels.

Bovendien ga je er niet meer door oogsten, dus zijscheuten verwijderen  !

Komkommers doe je heel anders, hier snoei je de zijscheuten net voor het derde blad af zodat er op twee oksels vruchten gaan groeien.

Bij komkommers komen de vruchten in de oksels van de zijscheuten

Paprika`s groeien weer heel anders, deze kunnen zich in 4 stengels spitsen. Hier is het belangrijk dat je er twee laat groeien en de anderen  wegneemt.

Paprika`s moeten ook gesteund  worden met stok of draad, naargelang waar ze groeien.

Kweek je koolsoorten dan kan het nuttig zijn om zgn. koolkragen te maken. Ik maak ze van oude autobinnenbanden, dit heeft een extra voordeel want door de lucht van het rubber worden de koolvliegen ook misleid. Leggen ze toch eitjes, dan komen die op het rubber en dan komen niet uit!

Als je zelf zaait, zaai dan niet het hele pakje zaad  ineens op, je hebt dan maar een keer oogst.

Spinazie zaai ik om de week met 2 regeltjes van ongeveer 80cm lang, dit is een mooi maaltje.

Zo ook met bijvoorbeeld worteltjes en  rode bietjes om de 5 à 6 weken.

Sla en andijviesoorten hebben een kortere groeiperiode , hier geldt ongeveer om de 3 weken een klein beetje. Ik zaai elke keer ongeveer 15 zaadjes, die ik oppot zodra ze blaadjes gaan maken.

Zelfs tuinbonen kun je beter in twee of drie series verdelen, dan kun je mooi altijd jonge bonen oogsten in plaats van die te dikke bonen na het 3emaaltje.

Gewoon je zaad in drie of 4 porties verdelen en elke maand een portie.

Dit geldt ook zeker voor sperzieboontjes, snijboontjes en dergelijke.

Op deze manier heb je er veel langer plezier van.

Snij en sperzieboontjes  kun je nu al wel voor zaaien  in houtmot, maar zodra ze een kopje uit het zaagsel steken moeten ze zeker overdag naar buiten, anders worden ze te lang/slap en gevoelig voor ziekten.

Tussen al deze bedrijven door moet je ook nog je tuin schoon houden door het groen en onkruidafval te verplaatsen naar je compostbak. Doe dit echt met zo min mogelijk zand er aan !!!!!

Zand is niet bevorderlijk voor het compostproces !!!!! Uitschudden dus !!!!!

En dan naderen de ander avonturen zoals vakanties en dergelijke .

Kijk op tijd of je wat extra onderhoud kunt doen!, en kijk of je iemand hebt die  in de tijd dat je er  niet bent zich een beetje over je tuintje kan en wil ontfermen, met als vergoeding wat van die overheerlijke producten van je tuin die dan oogstrijp zijn !!

Alvast een aanrader voor het volgende seizoen !!!  Maak op tijd een bedje klaar voor je nieuwe aardbeien die eind july begin augustus weer geplant moeten worden .

Zorg voor een rijke onderlaag met compost en dergelijke en kijk naar je wisselteeltvakken  !!

Als je ze op de goede plaats zet kunnen ze twee jaar blijven staan wat heel gewoon is.

Ook niet onbelangrijk !!!! zwarte bessen snoei je als je de bessen geoogst hebt. Dan ga je wat dunnen en oude takken weghalen want hij geeft zijn vruchten op de takken die dit jaar nieuw gevormd worden. doordat je de rest wegsnoeit  gaat alle energie naar het maken van vruchten voor het volgende seizoen !!! dus weer mooie oogst !

Met groen groeten,

Piet plezier.

Top