Tuintips voor herfst en winter.

Nu de herfst is begonnen en de winter met rasse schreden nadert is het tijd om even stil te staan bij wat er aankomt aan tuinonderhoud en  herfstwerk.

Nu is het moment om te kijken naar het volgende tuinseizoen: Wat ga je waar kweken ?

En hoe goed is je compostbak? kan dit beter en wat mag er allemaal in en wat niet.

Er is heel veel verwarring over compost. Het begint met wat voor een bak je moet gebruiken: hout, gaas of plastic compostbakken. Ik zie compostbakken gemaakt van oude pallets met openingen tussen de planken. Dit betekent dat alle planten bij die openingen licht en lucht krijgen en gewoon weer gaan groeien.

Ik gebruik twee bakken van 1 kuub die aan de zijkant helemaal dicht zijn met wegneembare voorplanken zodat ik in de winter gemakkelijk de compost weg kan halen.

Wat mag er in?  Alle onkruiden inclusief winde, kweek, en zevenblad. Alle plantenresten, alle niet gekookte keukenresten van je groenten en fruit en alle snoeisel van je vaste planten en bloemen.

Wat je er niet in moet doen !!!! : Snoeimateriaal van de fruitbomen en de bessenstruiken en de heg als die langs je tuin loopt, je rozen en bramen. Aan de laatsten zitten doorns die heel slecht verteren.

Verder niet de stronken van alle koolsoorten. Ook aardbeien- en tomatenplanten mogen niet in je compostbak.!!!!

Belangrijk!!! Knip alles in kleine stukjes, dat versnelt het compostproces behoorlijk. Hierdoor gaat het broeien en gaan zelfs onkruidzaden dood.

Daarnaast ook graag gemaaid gras en in de herfst dode bladeren. Dat geeft een enorme toename van wurmen in je bak en die doen goed werk daar!!!!

Als je twijfelt kom maar eens kijken op m’n tuin. Het zal je verbazen.

Met het oog op de toekomst wordt compost alleen maar belangrijker om je grond goed te houden en/of te maken. Binnen afzienbare tijd is stalmest geen optie meer omdat het te schaars wordt. Dan is je compostbak heel belangrijk !!!

Ook niet onbelangrijk: Als je een heg hebt langs je tuin moet je die nu snoeien, voor de laatste keer dit jaar.

Bereid je ook voor op natte tijden. Hoe is het met de afwatering gesteld ? heb je een slootje langs je tuin dan moet je dat schoonmaken om overtollig regenwater straks kwijt te kunnen!!

Het onderhoud van paden en slootjes langs je tuin moet je zelf  doen ! En zorg dat je tuin schoon de herfst ingaat  zodat je niet na de winter weer alles moet ontginnen om wat te gaan doen.

Breng al die overtollige zaken die je hebt meegenomen naar je tuin weer naar huis. Denk aan planken, palen, stenen, tegels, vloerbedekking, allerlei plastic potten en bakken en noem maar op. Het is triest te zien wat mensen allemaal maar op de tuin dumpen omdat het thuis over is.

Heel belangrijk is de planning van je aardbeien volgend jaar  !!!!

De meeste mensen zetten de aardbeien op het land dat vrijkomt als de piepers er gerooid zijn. Op zich al niet fijn, maar aardbeien moeten eigenlijk voor 1 augustus al geplant zijn om het volgende jaar optimaal te kunnen geven. Dus moet je dat stukje tuin op tijd leeg hebben.

Dat kan wel, maar dan moet je daar je vroege piepers planten en wel eind maart ! Nu gaan er vast mensen roepen dat dit niet kan in verband met vorst, maar dat risico is heel klein en je kunt ze ook beschermen met wat vliesdoek als het dreigt te gaan vriezen en een beetje vorst kunnen ze wel hebben.

Omdat de grond nog niet echt warm is zullen ze net voor de ijsheiligen boven komen. Dit betekent dat ze half juli  al rijp zijn. Dan heb je mooi nog tijd om de grond  goed los te maken en te voorzien van nieuwe stoffen om daar de aardbeien op te zetten. En vergis je niet, je moet echt de grond voor je aardbeien goed los maken en voorzien van voeding.

De verwachting is dat er volgend jaar eenmaal een aardbeironde is met verse planten die eind juli geplant kunnen worden. Houd hier rekening mee !!!!!!!!!!!!!!!!!!

En dan heb je ook nog allerlei soorten fruit die geplant, verplant en gesnoeid moeten worden.

Het is met fruitbomen al wel slim om alle waterloten weg te knippen, zo is er meer energie voor het vormen van de vruchtknoppen voor volgend jaar. En doe dan ook meteen de vorm. Snoei zo dat de struik/boom de vorm krijgt die jij wilt.

Heb je herfstframbozen, dan kun je wachten tot december voor je alle scheuten bij de grond wegknipt.

Heb je zomerframbozen dan mag je alleen de takken die gedragen hebben  wegknippen! Let goed op anders heb je volgend jaar geen zomerframbozen.

Bij de bramen moet je de takken waar de bramen aan zaten in de herfst verwijderen en de nieuwe takken op maat maken een aanbinden.

Zo zie je, je hebt niet zomaar een tuintje. Als je het een beetje goed wilt doen moet je er veel aandacht en energie aan geven. Daar speelt een beetje regelmatig werken op je tuin een belangrijke rol in.

Ik zie mensen ontzettend veel bizar hoog onkruid weghalen met heel veel moeite. Als je regelmatig onderhoud pleegt heb je 50 % minder    tijd nodig om het schoon te houden !!!!!

Onkruid van 2 cm hoog kun je makkelijk weghalen maar als het 60 cm hoog staat is het gewoon niet meer te doen. Dag tuinplezier !!!

Commentaar hierop: ‘heb ik geen tijd voor’ is onzin en dan heb je een compostbak die niet werkt !!!!

Rode draad hier is: geef je tuin de prioriteit die hij nodig heeft en je hebt er minder tijd voor nodig !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wil je advies of  raad?  Kom dan gewoon naar de theetuin op de Bloemen (nummer 80) voor een tuinpraatje.

Succes !

Piet Plezier.

Laat een reactie achter

Top