Met de winter in aantocht , wat doe je met je tuintje?

Posted on

Huren binnen de tuinvereniging geeft ook regels over wat wel en niet mag en over onderhoud van een slootje / heg langs je tuin.

Een hobbytuin is best wel een intensief gebeuren en niet veel anders dan de oude volkstuintjes. De natuur is nog steeds hetzelfde als vroeger en vraagt meer tijd dan je denkt. Je zult merken dat het met 2 of 4 uurtjes in de week  niet gaat lukken om een mooie tuin te hebben/krijgen. En wil je serieus veel eigen groenten, bloemen en fruit telen dan moet je er wel wat voor over hebben.

Lees alles goed door wat je krijgt als je gaat beginnen. Dan weet je wat je mag en moet en heb je later geen nare verrassingen.

Ga je een planning maken over de indeling van je tuin, houd dan rekening met het toepassen van wisselteelt. Dit is voor bijna alle planten belangrijk.

Weet wat je wilt met je tuin, en breng niet alle dingen die thuis in de weg staan naar je tuin want die staan op je tuin ook in de weg !!!!!

Bouw een goede compostbak: 1 meter bij 1 meter en een meter hoog! Dan heb je altijd ruimte genoeg. Bekleed hem aan de binnenkant met vijverfolie, dan composteert hij het best.

Zorg voor goed gereedschap, dat is het halve werk! En zeker een goede schoffel want zonder schoffel ga je het niet redden !!!!

Houd je gereedschap schoon! Anders werkt het niet.

Een goede gereedschapskist is ook belangrijk, anders ligt het gereedschap buiten. En leg er een flesje slaolie of zo in om je gereedschap in te smeren als je het hebt schoongemaakt. Dan roest het niet !!!!!!!

Leg geen tegelpaden aan. Die zijn een bron van onkruidranden. Een gewoon pad kun je prima af en toe even schoffelen en zo blijft het natuurlijk.

Deel je tuin in 3 vakken en gebruik de afscheiding van elk vak om dingen te planten die langer moeten blijven staan, zoals bessen, frambozen, appels, peren, kersen, enz.

In november kun je stalmest kopen, die je verdeelt over je tuin en laat het liggen tot 1 maart. Dan ga je het onderspitten. In januari ga je extra kalk, kalium, fosfor en kieseriet op je tuin strooien. Dit vormt een buffervoorraad aan voedingstoffen voor alles wat je plant.

Ga niet met houtsnippers aan de gang. Daar groeit onkruid doorheen en dan kun je niet schoffelen !

Op internet zijn tal van sites met goed informatie over tuinieren, bijv. Diana’s mooie moestuin geeft heel veel goede informatie.

Ga eens kijken bij collega tuinders hoe die het doen en vraag eens hun mening over wat je bezig houdt.

In december krijg je de rekening voor komend jaar met daarbij een zaadcourant van een firma waar de vereniging de zaden centraal inkoopt, dit is redelijk goedkoop.!

Nou, succes met je nieuwe tuin. Schroom niet om dingen te vragen aan mensen om je heen die al een mooie tuin hebben!

Tot zover, met groene groeten,

Piet plezier.

Top